PBM's

Op werkplekken zoals bouwplaatsen, fabrieken, daken, steigers en andere verhoogde locaties zijn er talloze situaties waarin werknemers het risico lopen om te vallen. Om ervoor te zorgen dat werknemers veilig kunnen werken op hoogte, is het gebruik van valbeveiliging van cruciaal belang. Valbeveiliging omvat verschillende apparatuur zoals harnassen, ankerhaken, vallijnen, veiligheidshaken en valstopapparaten.

Harnas

Een harnas is een essentieel onderdeel van persoonlijke valbeveiliging. Het is ontworpen om het lichaam van de gebruiker te ondersteunen en te beschermen bij een val. Een goed harnas verdeelt de krachten die bij een val vrijkomen gelijkmatig over het lichaam, waardoor ernstige verwondingen worden voorkomen. Het harnas bestaat uit verstelbare banden en gespen om een goede pasvorm en comfort te garanderen. Het is van groot belang dat werknemers hun harnas correct dragen en volgens de instructies van de fabrikant goed aansluiten.

Ankerhaken

Ankerhaken, ook bekend als ankerpunten, worden gebruikt om het harnas van een werknemer te verbinden met een stabiele structuur, zoals een stevige balk, veiligheidskabel of verankerd ankerpunt. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat ankerhaken stevig zijn bevestigd aan een structureel veilige locatie en voldoen aan de geldende veiligheidsnormen en regelgeving. Ze moeten een betrouwbare verbinding bieden en bestand zijn tegen de krachten die bij een val vrijkomen.

Vallijnen

Vallijnen, ook wel veiligheidslijnen genoemd, zijn flexibele touwen of banden die het harnas van een werknemer verbinden met een ankerpunt. De keuze van de vallijn hangt af van het type werk en de omgeving, waarbij ze in verschillende lengtes en materialen verkrijgbaar zijn. Vallijnen kunnen statisch zijn, waarbij de lengte constant blijft, of dynamisch, waarbij ze enige mate van rek hebben om schokken bij een val op te vangen. Het is van groot belang om vallijnen regelmatig te inspecteren op slijtage, schade of andere tekenen van verslechtering en ze indien nodig te vervangen.

Valstopapparaat

Een valstopapparaat, ook wel bekend als een zelfoprollende lijn, beschermt werknemers tegen vallen door automatisch de vallijn af te remmen en vast te houden in geval van een plotselinge beweging of een val. Het apparaat bestaat uit een behuizing met een ingebouwd mechanisme dat de lijn automatisch oprolt en vergrendelt wanneer de werknemer zich in een normale werkpositie bevindt. Bij een snelle beweging of val laat het mechanisme de lijn los en remt het af om de impactkrachten te verminderen. Reguliere inspecties van valstopapparaten zijn essentieel om ervoor te zorgen dat ze correct functioneren en vrij zijn van slijtage of beschadigingen.

Naast het gebruik van de juiste valbeveiligingsapparatuur is het van essentieel belang dat werknemers worden getraind in het correcte gebruik ervan. De training moet worden gegeven door gekwalificeerde professionals en regelmatig worden herhaald om werknemers op de hoogte te houden van de nieuwste veiligheidsprocedures. Bovendien is het verplicht om de valbeveiliging jaarlijks te laten keuren, waarbij eventuele beschadigingen of slijtage tijdig kunnen worden gerepareerd of vervangen. Het controleren op beschadigingen en slijtage is van groot belang, omdat deze de veiligheid van de valbeveiliging kunnen verminderen en het risico op ongevallen vergroten.